Interviu cu Laura Negoiță – Viteză (cu)minte

Cine este Laura Negoiță?

Am 19 ani și sunt studentă la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor – specializarea Business Engineering and Management, dar Marea mea pasiune este automobilismul.

Mă refer la automobilism ca sport pe care l-am practicat, ca pilot licențiat, în competițiile organizate de Federația Română de Automobilism Sportiv (FRAS), în anii 2021 – 2022 cu rezultate excelente. Din motive financiare, dar și pentru a mă pregăti pentru examenul de admitere la facultate, am fost nevoită să iau o pauză.

În februarie 2025, am revenit pe circuitul de la Prejmer, la HOT LAP Competition, unde am obținut LOCUL I la clasa Femina.

De unde această pasiune?

„Nebunia asta frumoasă”, pasiunea pentru motorsport, nu are legătură, ca în cazul altor piloți, cu o moștenire de familie. Poate doar indirect, să fi moștenit ceva de la unchiul meu, care, în tinerețe, stătuse mult în apropierea celor dedicați acestui sport foarte la început pe vremea aceea, în România.

Copil fiind, preferam mașinuțele (aveam o adevărată colecție), plușuri sau lego. La 4 ani eram foarte curioasă în legătură cu mărcile mașinilor. O disperasem pe mama care se străduia să mă ajute să le identific. Recunoșteam de la distanță aproape orice marcă de mașină. Nimeni nu s-a gândit că poate să însemne altceva decât o toană de copil.

Cum a început aventura ta în motorsport?

Primul an de liceu a reprezentat o perioadă destul de dificilă pentru mine, nu eram o persoană foarte sociabilă, iar pandemia a accentuat disconfortul pe care il aveam în prezența oamenilor. Mi-am dat seama că mă pierdusem pe mine, eram în pragul unei depresii si căutam acel ceva care să mă ajute să simt că-mi găsesc locul undeva.

Pasiunea din copilărie s-a concretizat brusc în dorința de a fi la volan. Am încercat să merg la karting, dar am înțeles repede că nu e suficient. Mama a aflat că, în ciuda vârstei, pot lua ore de condus în poligon. Prima lecție, într-un poligon prea mic și plin de gropi, mi-a schimbat viața. Era furtună, purtam bocanci cu platformă, iar schimbătorul de viteze funcționa greu. Când m-am așezat  pentru prima dată la volan, am simțit liniște, siguranță și încredere. Brusc, eram eu. Așa a început totul în mai 2021.

Cine te-a susținut în toată acestă perioadă?

Am avut șansa de a o întâlni pe Cristiana Oprea la un eveniment auto. Așa am aflat că există un cadru organizat și legal în care aș putea face chiar performanță. Ea este cea care mi-a dat primul imbold și care mi-a oferit sfaturi și îndrumare. A urmat un cadou primit de ziua mea – o „experiență Mercedes” la Academia Titi Aur, apoi câteva ore cu Bogdan Talașman – Liderul Campionatului Național de Raliuri, care mi-a fost un excelent mentor la început.

Primul care a avut încredere în mine a fost pilotul de raliuri Alex Berea, apoi am intrat în echipa lui Alin Cristea, în clubul MUntenia Motorsport. Nu în ultimul rând, mama este cea care mi-a fost în permanență alături și a făcut credit pentru a-mi permite participarea În Campionatul Național de Super Slalom. Oameni minunați care mi-au dat încredere și m-au ajutat să înțeleg că atunci când ai un vis, totul este posibil dacă nu renunți.

Ce reprezintă astăzi pentru tine automobilismul?

Automobilismul pentru mine a fost din prima clipă mai mult decât viteză – este viteză (cu)minte, curaj, disciplină, strategie și o continuă căutare a perfecțiunii . Fiecare competiție este o lecție, fiecare cursă este o oportunitate de a fi mai bună, de a evolua atât ca sportiv, cât și ca om. Sunetul unui motor turat, un viraj perfect, mirosul de cauciuc încins pe pistă sunt esența pasiunii care a debutat în copilărie, când preferam mașinuțele oricărei alte jucării.

Care crezi că sunt calitățile unui pilot de curse?

În timpul scurtei mele cariere, am demonstrat pasiune, disciplină, îndemânare, responsabilitate, spirit de echipă, rezistență la stres și efort fizic.

Deși nu am avut niciodată o mașină de concurs care să îmi aparțină ca să mă pot antrena în afara competițiilor, cred că motivația și echilibrul psihic au contat cel maim ult, mai ales că am fost nevoită să mă urc la volanul a peste 15 mașini diferite în nici 2 ani.

Care este obictivul tău pentru 2025?

Locul I la grupa Femina, la general, în Campionatul Naţional de Time Attack | 2025, care cuprinde 6 etape ce se vor desfășura pe Transilvania Motor Ring. Dacă voi avea resurse financiare mi-ar plăcea să ajung și la cele 2 etape din august, de la Cluj, în Campionatul Național Women Rally.

Deocamdată este doar un obiectiv pe hârtie cum se spune. Totul depinde de șansa de a avea un sponsor care să creadă în mine și în visul meu.

Un gând pentru viitor?

Îmi doresc să am posibilitatea să evoluez constant în acest domeniu, să-mi depășesc limitele și să transform pasiunea într-o carieră de succes, iar dacă din motive financiare, nu va fi posibil, să reușesc măcar să fiu cât mai des în preajma acestui sport, a mașinilor.

Viteză (cu)minte, curaj, disciplină, strategie! – acesta este motto-ul meu!

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment