La mulți ani, Femei în Motorsport 2022!

La mulți ani, femei curajoase și ambițioase! La mulți ani, Femei în Motorsport, un proiect unic în România, care a împlinit trei ani pe 1 martie 2022!

Pe www.femeiinmotorsport.ro suntem deja 80 de femei cu povești care mișcă lumea și palmaresuri care dărâmă orice stereotip sau prejudecată. Sportive care fac performanță și care inspiră următoarea generație să viseze altfel, femei pasionate care fac ca automobilismul și motociclismul din România să se dezvolte armonios și în siguranță.

Proiectul “Femei în Motorsport” a luat naștere din dorința de a arăta că nu suntem excepții în motorsport. De a promova sănătos și consecvent normalitatea implicării egale  a bărbaților și a femeilor în sportul cu motor. De a crește reprezentarea femeilor în rândul sportivilor, cu precădere în rândul piloților, oferind astfel modele relevante pentru următoarea generație de sportive.

Am atins deja primele trei obiective stabilite prin misiunea proiectului FIM în 2019:

  1. Construirea unei baze de date publică și ușor accesibilă online – lucru confirmat de postările cu ocazia #InternationalWomensDay din social media, care au sărbătorit femeile din motorsportul românesc prin imagini și informații preluate de pe Femei în Motorsport
  2. Promovarea membrelor platformei prin zeci de comunicate de presă, interviuri și sute de postări în social media.
  3. Conectarea mass-media cu membrele FIM, prin facilitarea unor interviuri și materiale apărute la TV, radio sau în presă

Am făcut totul din pasiune pentru motorsport, cu resurse exclusiv personale, cu imparțialitate și deschidere față de toate instituțiile care guvernează automobilismul și motociclismul românesc. Feedback-ul și mulțumirile primite de la zecile de femei, fete sau părinți ale fetelor promovate prin platforma FIM sunt adevăratul combustibil al acestui proiect.

Efortul a fost însă recunoscut și de oameni și organizații din afara fenomenului: 

  • în iunie 2020, am fost nominalizată Sport Changemaker într-un studiu realizat de asociația ASHOKA în parteneriat cu Decathlon. 
  • în septembrie 2020, Femei în Motorsport a fost unul dintre cele 22 de inițiative nominalizate în cadrul galei Webstock Awards, la categoria Best Social Good Campaign. 
  • în octombrie 2020, platforma online Femei în Motorsport a obținut locul III la Gala Societății Civile 2020, la categoria “Dezvoltare economică și socială”.

În ciuda provocărilor, poate cea mai importantă și mult dorită recunoaștere a venit în iulie 2021: am fost desemnată Reprezentant Național FIA Women in Motorsport pentru a prezenta proiectul Femei în Motorsport în cadrul seminarului FIA WIM #ADecadeOfAction (7-8 iulie 2021, Monaco – deplasare susținută tot din resurse proprii). Șansa de a primi feedback direct de la Michele Mouton, de a descoperi cum sunt promovate femeile în motorsportul internațional, dar și încurajările și informațiile acumulate în cele două zile de seminar mă motivează să privesc cu încredere spre viitor. 

Astfel, inițiativa merge mai departe către următoarele trei obiective ale misiunii Femei în Motorsport:

4. Facilitarea legăturii dintre sportivi și sponsori – demers început deja timid cu o activare Catena la Raliul Argeșului 2020, dar și cu o serie de parteneriate cu Școala de Șoferi Teo din București

5. Organizarea unor evenimente dedicate membrelor platformei, cu scop de networking sau informare/pregătire

6. Susținerea și promovarea unor modele autentice, relevante pentru tineri, prin acțiuni și proiecte concrete de finanțare a sportivelor, din fonduri publice (Ministerul Tineretului și Sportului) sau private.

În încheiere, chiar dacă mi-aș fi dorit, nu există o “echipă Femei în Motorsport” care să semneze acest mesaj – există doar o fată naivă, care știe că poate schimba lumea în bine cu casca pe cap și cu laptopul în brațe (pe rând, desigur).

Vă mulțumesc pentru încredere și inspirație,

Cristiana Oprea – pilot de raliu și fondator Femei în Motorsport

#BreakTheBias #WomeninMotorsport #PurposeDriven

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment