Bogdan Marișca și Carmen Poenaru sunt noii Campioni Naționali de raliuri ai României

Raliul Sibiului 2017 a fost un prilej de bucurie pentru membrii echipei Napoca Rally Academy. Gruparea din Cluj-Napoca a câștigat un nou titlu național, în timp ce echipajul format din Bogdan Marișca și Carmen Poenaru a obținut titlul de Campion Național Absolut.

Finalul Campionatului Național de Raliuri al României a fost unul disputat, cu mai multe variabile în joc. Desfășurarea evenimentelor de la penultima rundă, Raliul Iașului, a amânat verdictul în ceea ce privește echipajul câștigător al titlului național pentru ultima etapă.

După un sezon incitant, garnisit de lupte spectaculoase pe probele speciale, Bogdan Marișca a reușit să se impună în fața vechiului său prieten, Dan Gîrtofan. Este cel de-al treilea an consecutiv în care automobilul de concurs Ford Fiesta R5 obține titlul de campion în România, după ce în 2015 și 2016 a câștigat aceiași lauri, cu Simone Tempestini la comenzi.

Raliul Sibiului a fost unul abordat cu mult calm și sange rece de Marișca și Poenaru, în care au hotărât să nu riște inutil și să păstreze un ritm cerebral. S-a forțat numai pe ultima probă de vineri, când s-a reușit obținerea punctelor bonus pentru clasarea pe locul 2 la finalul primei zile de concurs.

Fără a risca inutil, Marișca a controlat perfect desfășurarea cursei și a reușit să obțină locul 2 la terminarea etapei de la Sibiu, rezultat care a încheiat socoteala matematică pentru stagiunea 2017 din CNR.

De altfel, constanța a fost cheia succesului, Marișca și Poenaru terminând pe podium în toate cele șapte runde alergate în 2017. Au fost trei victorii de etapă, la Cluj-Napoca, Arad și Harghita, două locuri 2 și două locuri 3. Ei au cele mai multe victorii obținute în acest sezon.

„Le mulțumesc celor care au fost lângă noi – parteneri, familie, echipă, prieteni, fani. Am muncit pentru asta, dar am avut și noroc și este o mare împlinire după titlul ratat în 2007. A fost un raliu în care nu m-a interesat viteza, ci am dorit să ajungem cum trebuie la final, pentru că a avut o încărcătură deosebită.Am tras tot sezonul pentru acest rezultat și suntem foarte mulțumiți de tot ceea ce am obținut. Ne bucurăm că acest ultim raliu a adus și titlul în clasamentul pe echipe, iar proiectul Napoca Rally Academy merge mai departe”, a declarat Bogdan Marișca, fericit pentru reușita specială.

Dacă pentru Bogdan Marișca titlul de Campion Național este câștigat pentru a doua oară, după cel din 2005, pentru navigatoarea Carmen Poenaru este cu atât mai deosebit cu cât este una dintre puținele femei care obține un titlu național absolut în raliuri, în România. În 1993, Gabriela de Reu Gabriela de Reu Stroescu a devenit campioană națională absolută la raliuri, din postura de copilot al soțului ei Ladislau Balint.

„Titlul absolut? Un vis în momentul în care am ales să devin copilot, care speram să se împlinească mai repede prin prisma ambiției, tinereții, pasiunii și determinării, dar fără să conștientizez că drumul ales este pe cât de frumos, pe atât de greu. Motorsportul aduce emoții și împliniri extraordinare, dar pentru că tot ceea ce este frumos în viață vine cu un preț, consumă foarte multe resurse. Și nu mă refer doar la sportivi, ci și la oamenii din echipa tehnică. Toate minusurile care vin odată cu acest mod de viață se răsfrâng mai mult asupra familiilor noastre și a celor apropiați. De aceea titlul acesta nu este doar o reușită a echipajului nostru, ci o recunoaștere a implicării, înțelegerii și dedicării primite din partea tuturor celor care ne sunt aproape”, a completat Carmen Poenaru, citata de autostiri.ro.

Securizarea titlului pentru echipe s-a făcut tot la Sibiu, chiar dacă Napoca Rally Academy a fost prezentă într-o formulă restrânsă, cu doar trei echipaje. Pe lângă Bogdan și Carmen, puncte importante au adus și perechile Vlad Cosma/Francesca Maior (Subaru Impreza GC8) și Norbert Maior/Dorin Pulpea (Dacia Sandero).

Pentru Cosma a fost primul raliu din acest sezon în care s-a înțeles cum trebuie cu mașina, care nu a mai făcut probleme, iar acest lucru s-a văzut imediat în timpii obținuți pe probele speciale.

Deși ar fi fost suficient și un rezultat mai slab, Vlad și Francesca s-au impus la Clasa 11. Cheia succesului celor doi a stat în dictarea făcută cu multă atenție și în alegerile inspirate de anvelope. La final, ei s-au bucurat pentru rezultatul obținut, dar mai ales pentru punctele care au ajutat echipa Napoca Rally Academy să devină campioană.

Și Norbert Maior, juniorul care concurează pe Dacia Sandero, în echipaj cu Dorin Pulpea, a avut o contribuție importantă la titlul obținut de NRA. Din păcate pentru el, Raliul Sibiului a fost unul complicat. Deși pornea cu o șansă foarte bună la titlul Cupei Dacia, prima zi de concurs i-a fost distrusă de problemele întâmpinate la servodirecție.

Și dacă asta n-ar fi fost suficient, o pană ce s-a întâmplat pe ultima probă de vineri a mai adăugat un handicap de aproximativ 30 de secunde față de principalii contracandidați, diferență ce nu a mai putut fi recuperată sâmbătă. Astfel, cu locul 2 obținut la Cupa Dacia, Norbert și Dorin au devenit vice-campioni ai acestei categorii în 2017. Fără ghinioanele care l-au urmărit în acest sezon, altfel ar fi stat lucrurile pentru cel mai mic membru al echipei NRA.

La final de sezon, Napoca Rally Academy dorește să le mulțumească tuturor partenerilor, fanilor, oamenilor de media, spectatorilor, dar și celorlalți concurenți din CNR. A fost un an cu destule provocări, un an greu pe alocuri, dar și foarte frumos. În 2018 vom încerca să fim chiar mai buni!

Partenerii Napoca Rally Academy pentru programul 2017 din Campionatul Național de Raliuri sunt: Banca Transilvania, MaxxMotion, De’Longhi, Michelin și Primăria Cluj.

Credit foto: RallyZoom.ro

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment