Platforma Femei în Motorsport, un mărțișor pentru sport

Pentru doamnele și domnișoarele implicate în sporturile cu motor, Mărțișorul de anul acesta este cu totul deosebit: este vorba despre lansarea Femei în Motorsport, o platformă dedicată promovării femeilor din toate ariile automobilismului și motociclismului din România. Cu aproape 30 de membri în faza inițială, invitația este acum deschisă pentru toate femeile active sau implicate în trecut în motorsportul românesc, atât ca sportivi, dar și în roluri de oficiali, organizatori, team manageri, PR, fotografi, jurnaliști, ingineri, mecanici etc.

Pasiune, sportivitate, eleganță, putere, ambiție…sunt toate caracteristici care nu depind de gen, cu atât mai mult în motorsport unde bărbații și femeile își măsoară performanțele laolaltă, pe un plan de egalitate. Cu toate acestea, mass media și publicul larg percep prezențele feminine din motorsport ca o excepție, iar mesajul transmis astfel este în defavoarea valorilor și a modelelor pe care sportul le inspiră.

Platforma Femei în Motorsport a apărut astfel din necesitatea de a încuraja o cultură care facilitează și valorifică implicarea femeilor în mod egal în toate ariile motorsportului. Mai mult decât atât, un punct esențial este deschiderea față de membrii debutanți: tinerele aflate la început de drum au acum la dispoziție o platformă unde își pot publica comunicatele de presă și impresiile de la competiții, facilitându-se astfel comunicarea cu presa, cu spectatorii dar și cu potențialii parteneri. Palmaresul este binevenit, însă nu limitează înscrierea pe platformă. Principalul obiectiv este prezentarea comunității femeilor din motorsport la adevărata ei dimensiune și valoare, invitând să se  înscrie membri din toate disciplinele din automobilism, inclusiv din zona competițiilor de regularitate, dar și din motociclism.

Inițiativa aparține nimeni alteia decât pilotului Cristiana Oprea, care începând cu 2016 a readus în atenția tuturor pasionaților de mașini ideea de echipaj feminin de raliuri. Drumul său către performanță a demontat stereotipuri și a modificat statisticile motorsportului românesc atunci când, în iulie 2018, ea și copilotul Diana Hațegan au devenit primul echipaj feminin românesc care au participat la un raliu în afara țării în ultimii 50 de ani, la ERT Rally Sliven în Bulgaria.

“Femei în Motorsport este un mod de a mulțumi comunității care m-a încurajat în ultimii ani să îmi urmez visul și de a susține la rândul meu dezvoltarea armonioasă a sportului cu motor în România.  Mai mult, este o oportunitate de a dezvălui poveștile nespuse ale celor care fac posibilă dezvoltarea acestui sport – oficiali, organizatori, oameni de media sau team manageri. Este începutul unei perioade foarte frumoase, vor mai urma și alte inițiative constructive care vin în întâmpinarea noii generații de tineri pasionați de auto-moto.” spune entuziasmată Cristiana, care și-a pus în slujba motorsportului românesc toate aptitudinile de comunicare dezvoltate în ultimii ani ca PR pentru competiția Cupa DACIA și ca jurnalist auto pe blogul său Emoticar.ro

Printre primii membri care au acceptat cu zâmbetul pe buze noua inițiativă se numără nume sonore ale motorsportului românesc: Mihaela Beldie (copilot raliuri, prima si singura femeie care a reprezentat Romania in Campionatul Mondial de Raliuri pana in prezent), Carmen Poenaru (prima româncă care obține titlul de campion absolut de raliuri în 2017, din postura de copilot), Alina Bunica (raliuri), Ramona Rusu (pilot de drift și raliuri, campioană Queen of Europe 2014), Andreea Goga (pilot Motociclism Enduro), Roxana Ciuhulescu (sportiv pluridisciplinare, organizator și promotor), Ana-Maria Pascaru (10 ani de experiență ca PR în motorsport), Laura Savu (organizator Women Rally). Lor li se alătură noul val de sportivi, oficiali și oameni de media, care cu siguranță vor scrie în continuare istoria sportului în România.

“Apreciez și susțin cu tot dragul acest proiect. Este modalitatea prin care ne “aliniem” la start cu celelate femei implicate în motorsport la nivel mondial și în același timp ne apropie și mai mult de “FIA Women in Motorsport”, comisie care a prins o amploare deosebită în cei de 10 de existență. Sunt mândră să fac parte din Femei în Motorsport.” a declarat Mihaela Beldie Dobranici.

Platforma se aliniază direcțiilor de dezvoltare stabilite de FIA prin Comisia Women in Motorsport și propune localizarea acestui concept în România, prin definirea a 6 direcții de acțiune:

1. Bază de date, inclusiv cu femei implicate în trecut, o bună cunoaștere a istoriei automobilismului fiind esențială pentru dezvoltarea și promovarea armonioasă a noilor generații.
  2. Promovare prin preluarea comunicatelor de presă, dar și prin publicarea conținutului editorial creat cu și de către membri, oferindu-le astfel membrilor un instrument de exprimare
  3. Construirea unei relații sănătoase cu mass-media prin comunicarea unor informații relevante,
  4. Facilitarea legăturii dintre sportivi și sponsori
  5. Organizarea unor evenimente de networking și facilitarea participării membrilor la evenimente de interes pentru dezvoltarea multidisciplinară
  6. Promovarea unor modele autentice, relevante pentru generația tânără & susținerea educației rutiere prin motorsport.

Așadar, vă invităm să urmăriți adevăratele vestitoare ale primăverii din motorsportul românesc pe site-ul www.femeiinmotorsport.ro, dar și pe canalele de facebook și instagram @femeiinmotorsport. Dacă sunteți implicată în motorsport și doriți să vă înscrieți sau să înscrieți o femeie care a activat în istoria motorsportului românesc, puteți face asta oricând urmărind pașii din secțiunea “Contact” de pe site.

There is no comment on this post. Be the first one.