Cristiana Oprea: ”Proiectul Femei în Motorsport: o mai bună reprezentare a femeilor în rolul de sportiv, promovând în primul rând performanța sportivă”

Cum atenția acordată femeilor în motorsport este tot mai mare în ultima perioadă, trend-ul mondial de grupare în diverse organizații a prins contur și în România, unde în urmă cu două luni a fost lansată platforma Femei în Motorsport. În contextul în care ieri am analizat prezențele feminine în Raliul Argeșului, am adresat câteva întrebari Cristianei Oprea, inițiatoarea proiectului FIM, pentru a afla mai multe detalii despre platforma lansată în luna martie.

Reporter: Salut, Cristiana! Povestim cu tine pentru rolul de inițiatoare a platformei Femei în Motorsport, o premieră în România. Ce înseamnă acest proiect pentru doamnele și domnișoarele care concurează în competițiile din țară?

Cristiana Oprea: Proiectul Femei în Motorsport reprezintă localizarea în România a conceptului Women in Motorsport inițiat de FIA. La nivel modial implementarea proiectului se traduce într-o mai bună reprezentare a femeilor în rolul de sportiv, dar și o promovare mai “sănătoasă”, care abordează în primul rând performanța sportivă, lăsând pe planul secund zona de cancan. Prin felul în care se prezintă fiecare femeie în profilul de membru, dar și prin articolele și interviurile publicate pe FIM sper să reușesc pe de o parte să încurajez mai multe femei pasionate de mașini să facă pasul către competițiile automobilistice, pe de altă să le promovăm pe cele care au făcut deja efortul să se alinieze la start în așa fel încât să poată continua și evolua pe plan sportiv.

Reporter: Ce își propune proiectul Femei în Motorsport și care sunt principiile pe care se bazează?

Cristiana Oprea: Platforma FIM are o misiune foarte clară, împărțită pe 6 direcții de dezvoltare: crearea unei baze de date cu femeile implicate în motorsportul românesc, atât din istoria sportului cât și din prezent, promovarea acestora și construirea unei relații sănătoase cu mass-media, facilitarea legăturii dintre sportivi și sponsori și, implicit, promovarea unor modele relevante pentru generația tânără. Ulterior, mi-aș dori să concretizăm în offline toate cele de mai sus printr-o serie de evenimente de networking, seminarii sau workshopuri FIA și, de ce nu, poate chiar accesarea unor programe de pregătire FIA pentru piloți și copiloți.

Reporter: De ce este nevoie în prezent, din punctul tău de vedere, de o reprezentare și o mediatizare mai bună a femeilor care concurează în ramurile motorsportului din România?

Cristiana Oprea: Cred că în primul rând trebuie să conștientizăm faptul că suntem mai multe femei implicate în motorsportul românesc decât pare – sunt deja 38 de membri înscriși pe platformă, majoritatea activi în sport la momentul actual. Știu că sunt încă multe alte femei care nu au apucat încă să se înscrie – asta se poate face foarte ușor, descărcând și completând formularul disponibil pe www.femeiinmotorsport.ro la secțiunea Contact.

Asta înseamnă și că promovarea femeilor din motorsport trebuie să iasă din zona de senzațional și să intre în zona de firesc, de relatare a evoluției pe plan sportiv și de comunicare a egalității oportunităților. Motorsportul este unul dintre puținele sporturi care nu impune evaluarea și clasificarea performanțelor în funcție de gen, iar asta cred că e o caracteristică valoroasă în raport cu societatea conservatoare în care trăim.

Cât despre reprezentare, cred că este esențială implementarea unor reduceri de taxe, atât din partea FRAS cât și din partea organizatorilor, care să stimuleze implicarea mai multor femei ca piloți sau copiloți. Din păcate, anul acesta 2 dintre sportivele pe care le-am urmărit și admirat întreg sezonul 2018 pe probele speciale la raliu și coastă, Ramona Rusu și Vanessa Ilie, nu își mai pot continua parcursul sportiv în acest mod. Această lipsă a sponsorilor mă afectează și pe mine în același fel, aflându-mă în imposibilitatea de a mai lua startul la următoarele etape din CNR. Totuși, eforturile și măsurile pe care le-am menționat mai sus sunt un minim necesar și ușor de aplicat cu puțină bunăvoință și deschidere.

Reporter: Formezi, împreună cu Diana Hațegan, singurul echipaj feminin înscris în Raliul Argeșului. Cum vă propuneți să reprezentați femeile în cursa de debut a sezonului 2019?

Cristiana Oprea: Bucuria de a lua din nou startul la un raliu la volanul mașinii mele de curse a căpătat noi valențe, cu atât mai mult cu cât restul sezonului este incert. Ca sportiv, nu pot decât să îmi doresc să dau tot ce pot pe probe și să repet cel puțin timpii de la Sibiu, etapa cu care am încheiat sezonul 2018 cu timpi în top 3 Cupa DACIA.

Îmi va lipsi cu siguranță concurența frumoasă pe care am alimentat-o anul trecut în Cupa DACIA cu rivala și prietena mea, Ramona Rusu. Vreau să subliniez faptul că nu sunt deloc încântată de faptul că voi fi singura femeie pilot la acest raliu – concurența ne face mai buni, iar în cazul nostru ne ajută să reprezentăm mai bine valorile motorsportului. Totuși, voi continua să pun accent pe faptul că suntem singurul echipaj feminin – să nu promovez asta ar însemna să îmi fie indiferentă statistica slabă și să renunț la misiunea mea de a încuraja fetele să își urmeze pasiunea în motorsport. Cred că nu poți rezolva o problemă (reprezentarea slabă a femeilor în motorsport, în special printre piloți) dacă nu vorbești despre ea clar și apăsat.

Reporter: Pentru că tot ai menționat statistica – știm că tu și Diana aveți un alt proiect ambițios pentru 2019. Este adevărat că țințiți o participare în ERC?

Cristiana Oprea: Da, deși participarea noastră ca echipaj feminin în CNR încă își așteaptă susținătorii, proiectul nostru european a atras deja primii parteneri. Este un proiect unic și empowering, care depășește sfera de interes a motorsportului. Pe 17-21 iulie vom lua startul la Rally di Roma Capitale, unde vom schimba pozitiv statistica motorsportului românesc, devenind prima româncă pilot și implicit primul echipaj feminin românesc care va participa în ERC – Campionatul European de Raliuri. Este ultimul an în care punctez la juniori, ne vom lupta și în clasamentul ERC Ladies Trophy și cred că toată ambiția și experiența care reies din acest proiect depășesc sfera sportului și vorbesc despre stereotipul femeii, despre bariere și statistici pe care acum le putem schimba în bine. Încă mai avem de strâns jumătate de buget, așadar îi invităm pe cei care cred în inițiativa noastră să construim un proiect autentic și relevant.

***

Interviu realizat de Raliul Argeșului

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment