Mari Băncilă – Mame în Motorsport

Interviu cu Mari Băncilă, mama pilotului de motocross Ștefania Băncilă


1. Mamele au un loc special în orice sport, cu atât mai mult în motorsport unde miza, dar și riscurile sunt mari. Cum vă susțineți copilul – de acasă sau veniți la concurs? De ce?

La majoritatea concursurilor am fost prezentă. Așa a fost situatia, sa merg personal cu ea, pentru ca nu avea cu cine sa meargă de multe ori. Simteam că trebuie să fiu acolo, să o ajut la echipament, moral, uneori la spălat motocicleta. Sunt foarte multe lucruri de pregatit până intri la grila și după ce termini cursa. Daca nu ai o echipa, aceste lucruri le face sportivul sau părinții lui.

2. Așteptarea timpilor din concurs poate să fie stresantă – ce simțiți atunci când copilul dvs este în mașina de concurs? Ce ați învățat în acești ani ca mamă și ca om, așteptând finishul concursului?

Este extrem de stresantă așteptarea din Waiting Zone și acele 30min cât ține manșa. Am tot felul de gânduri, emoții, dar încerc să mă controlez ca sa nu ii transmit și ei. De obicei repet multe rugăciuni in minte, doar ca timpul sa treacă și să fie totul ok.Daca am invatat ceva, este ca trebuie sa ai rabdare și încredere, iar totul se sfârșește intr-un mod fericit. Și am mai învățat că orice obstacol îl poți depăși dacă îți dorești ceva cu adevărat, indiferent desituație.

3. Care credeți că este cea mai mare provocare în motorsport pentru dvs, dar și pentru copilul dvs? Dar cea mai mare satisfacție?

Cea mai mare provocare este faptul că am ales sa plecăm, noi părinții, în alta țară, pentru a o putea susține financiar și pentru a avea posibilitatea sa participe la competiții internaționale, in timp ce ea a rămas acasă împreună cu sora ei. Cea mai mare reușită este să pleci la o cursă și să se termine totul cu bine, iar dacă se poate, un mic extra ar fi să te întorci și cu podium. Când îți vezi copilul fericit, cu siguranță este cea mai mare satisfacție pentru un părinte.

4. Care este cea mai frumoasă amintire din motorsport, acel moment pe care îl povestiți cu mândrie despre copilul dvs?

Toate cursele au câte o poveste și de la fiecare am luat câte ceva bun. O experiența foarte plăcută a fost atunci când Stefania a concurat in Campionatul European, unde am petrecut 4 săptămâni intreaga familie prin toata Europa. Deci, am combinat concediul cu concursurile. Pe lângă asta, un mare sentiment de bucurie ne-a oferit faptul ca ne-am întors acasa și cu două cupe, cele mai valoroase pentru Ștefania, lucru ce ne-a făcut foarte mândri ca parinti. Asa ca pe acela îl consider cel mai reușit moment.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment