Ramona Vrabie Aur – Mame în Motorsport

Interviu cu Ramona Vrabie Aur, copilot raliuri și inițiatoarea proiectului „Ghidul părintelui responsabil la volan”


1. Motorsportul, ca multe alte sporturi, ne conturează un set de valori și ne învață lecții de viață. Care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care le-ai învățat din motorsport și ai vrea să le transmiți și copilului tău?

Motorsportul a facut parte din viata mea inca de dinainte de a ma naste si am crescut pe probele speciale ceea ce m-a ajutat sa inteleg foarte bine ce se intampla si in spatele ’scenei’. Am invatat foarte multe lucruri care m-au ajutat sa imi conturez chiar o strategie de viata pe care sa o urmez pentru a ajunge acolo unde mi-am propus. Pentru mine cele mai importante lucruri invatate au fost sa nu renunt niciodata la visurile mele oricat de greu ar fi, sa muncesc pentru ele si sa raman cu picioarele pe pamant oricat de sus as ajunge cu ele. Cu aceste lucruri as vrea sa porneasca si Eva, fetita mea, in viata, avand in vedere ca are cam aceiasi ’soarta’ ca si mine din punct de vedere al implicarii in motorsport 😉

2. Ce loc ți-ai dori să ocupe motorsportul în viața copilului tău?

 Imi doresc pentru Eva sa fie activa in motorsport, in curand va incepe acomodarea cu karturile si nu pot decat sa sper ca ii va placea si ca isi va dori sa  mearga in directia asta, facand pasi spre o cariera in motorsport. Are 4 ani acum dar deja stie foarte multe lucruri despre masini si raliuri si abia asteapta sa creasca si sa conduca, deci suntem pe drumul cel bun 😉

3. Ce sfat le-ai da părinților care vor să își încurajeze copiii să meargă la karting, însă au rețineri și emoții?

Am sfatuit intotdeauna parintii sa aleaga pentru copiii lor sporturile cu motor pentru ca ii ajuta sa isi dezvolte o serie de calitati pe care le vor folosi toata viata, curaj, responsabilitate, competitivitate, fair play, dezvoltare personala si multe altele insa, din pacate, este si cel mai costisitor sport si foarte multi parinti renunta din acest motiv. Desi pare greu sa atragi sponsori in directi asta, nu este imposibil si ar trebui sa nu renunte prea usor. Partea emotionala este mai grea de echilibrat pentru ca parintii se gandesc automat la riscurile pe care le implica sporturile cu motor dar care, din fericire, nu sunt chiar asa cum par la inceput si isi dau seama de asta doar dupa ce incep sa se invete mai mult despre acest sport si despre sistemele de siguranta. Sentimentele pe care le ai la finalul unei curse reusite iti dau o energie care te face sa vezi doar lucrurile frumoase din acest sport.

4. Spune-ne mai multe despre proiectul tău, Ghidul părintelui responsabil la volan.

Ghidul parintelui responsabil este un proiect pe care mi l-am dorit foarte mult pentru ca am inceput sa vad altfel lucrurile dupa ce am nascut si mi-am dat seama cat de putine informatii au parintii despre siguranta copiilor in masina pentru ca si mie mi-a fost greu sa adun informatiile importante pentru a transporta copilul in siguranta.  Am lucrat la el cam un an si jumatate si am ajuns la o varianta de curs de 6 ore cu teorie si practica in care am inclus toate informatiile vitale pe care ar trebui sa le stie si sa le aplice orice parinte care isi duce copilul cu masina, de la momentul in care afla de sarcina si pana cand copilul ajunge la 12-13 ani cand poate folosi centura masinii in mod corect din punct de vedere al sigurantei insa cel mai important lucru pe care il invata parintii din acest curs este constientizarea riscurilor la care sunt expusi copii in masina si eu cred ca daca parintii ar constientiza cel putin jumatate din riscuri, foarte rar am mai vedea copii in masina fara sisteme de protectie. Din pacate, suntem pe primul loc in Europa la numarul de morti in accidente rutiere, atat la copii cat si la adulti. Facem pasi mici dar siguri spre educarea rutiera si ne dorim ca numarul de accidente si implicit de morti si de raniti sa scada prin cursurile de conducere defensiva si cursul de siguranta al copiilor in masina.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment